Германия забранява бензинови и дизелови автомобили след 2030 г.

jac-cars-26<H3>Германия забранява бензинови и дизелови автомобили след 2030 г.</H2>

За да спази споразумението за климата oт Париж, страната трябва да свие емисиите от CO2 до 2050 г. с до 95%
ерманските федерални провинции възнамеряват да забранят за продажба от 2030 г. нови автомобили с бензинови и дизелови двигатели, пише в своя нов брой от събота местното седмично списание Der Spiegel.

Информацията е от побликуваните решения, приети от Бундесрата на последното му заседание. По този начин управлявани както от лявоцентристката Социалдемократическа партия (SPD), така и от Християн-демократичния съюз провинции се присъединяват към забраната.

В приетото решение се приканва и Европейската комисия да „оцени последните данъчни практики и други такси на държавите членки спряно ефективността по отношение на насърчаването на мобилността с нулеви емисии…, за да може не по-късно от 2030 г. в ЕС да се допускат само беземисионни автомобили“.

Зелените приветстват решението, но са същевременно изненадани. „Предвид споразумението за климата от Париж след 2030 г. не може да се продават нови коли с двигатели с вътрешно горене”, казва Оливър Кришер, заместник-председател на фракцията. „Решението на Бундесрата е надпартийно и е правилно. Но е изненадващи, че двете партии наскоро спориха със Зелените именно по този въпрос“, казва той.

Spiegel:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *